Ez a recept azokra a napokra való, amikor gyorsan kell valami édeset az asztalra varázsolni.
Hozzávalók a tésztához:
-
15 dkg liszt
-
1 tk sütőpor
-
5 dkg cukor
-
1 csipet só
-
7 dkg hideg vaj, kockákra vágva
-
3-4 ek hideg víz
Hozzávalók a töltelékhez:
-
4-5 db nagyobb alma (pl. Golden, Jonagold, Granny Smith), meghámozva, kimagozva és felszeletelve
-
1/2 citrom leve
-
5 dkg cukor
-
1 tk fahéj
-
1/4 tk szerecsendió (opcionális)
-
1 ek liszt
Elkészítés:
-
Tészta összeállítása: Egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót. Morzsold bele a hideg vajat az ujjaddal vagy egy villával, amíg morzsalékos állagot nem kapsz. Fokozatosan adagold hozzá a hideg vizet, és keverd össze, amíg a tészta összeáll (ne gyúrd túl!). Formálj belőle egy gombócot, és tedd a hűtőbe 30 percre.
-
Töltelék elkészítése: Egy nagy tálban keverd össze az almaszeleteket a citromlével, cukorral, fahéjjal, szerecsendióval és a liszttel.
-
Sütés: Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát egy kb. 24 cm átmérőjű kör alakúra. Helyezd a tésztát egy piteformába vagy egy sütőpapírral bélelt tepsire. Öntsd a tölteléket a tésztára. A pite tetejét díszítheted a maradék tésztából kivágott formákkal, vagy rácsozhatod.
-
Süsd a pitét 35-40 percig, amíg a töltelék megpuhul és a tészta aranybarna nem lesz.
Tálalás:
Melegen, vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal a legfinomabb!
Tippek:
-
A tészta elkészítéséhez használhatsz készen kapható linzertésztát is.
-
A töltelékhez ízlés szerint adhatsz hozzá mazsolát, diót vagy más aszalt gyümölcsöt is.
-
A pite tetejét megkenheted egy kevés olvasztott vajjal és megszórhatod kristálycukorral a sütés előtt, hogy extra ropogós legyen.
Jó étvágyat!
Discover more from 1st-press
Subscribe to get the latest posts sent to your email.