Gyors almás pite, ha hirtelen megkívánnád

Gyors almás pite, ha hirtelen megkívánnád

Ez a recept azokra a napokra való, amikor gyorsan kell valami édeset az asztalra varázsolni.

Hozzávalók a tésztához:

  • 15 dkg liszt

  • 1 tk sütőpor

  • 5 dkg cukor

  • 1 csipet só

  • 7 dkg hideg vaj, kockákra vágva

  • 3-4 ek hideg víz

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 4-5 db nagyobb alma (pl. Golden, Jonagold, Granny Smith), meghámozva, kimagozva és felszeletelve

  • 1/2 citrom leve

  • 5 dkg cukor

  • 1 tk fahéj

  • 1/4 tk szerecsendió (opcionális)

  • 1 ek liszt

Elkészítés:

  1. Tészta összeállítása: Egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót. Morzsold bele a hideg vajat az ujjaddal vagy egy villával, amíg morzsalékos állagot nem kapsz. Fokozatosan adagold hozzá a hideg vizet, és keverd össze, amíg a tészta összeáll (ne gyúrd túl!). Formálj belőle egy gombócot, és tedd a hűtőbe 30 percre.

  2. Töltelék elkészítése: Egy nagy tálban keverd össze az almaszeleteket a citromlével, cukorral, fahéjjal, szerecsendióval és a liszttel.

  3. Sütés: Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát egy kb. 24 cm átmérőjű kör alakúra. Helyezd a tésztát egy piteformába vagy egy sütőpapírral bélelt tepsire. Öntsd a tölteléket a tésztára. A pite tetejét díszítheted a maradék tésztából kivágott formákkal, vagy rácsozhatod.

  4. Süsd a pitét 35-40 percig, amíg a töltelék megpuhul és a tészta aranybarna nem lesz.

Tálalás:

Melegen, vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal a legfinomabb!

Tippek:

  • A tészta elkészítéséhez használhatsz készen kapható linzertésztát is.

  • A töltelékhez ízlés szerint adhatsz hozzá mazsolát, diót vagy más aszalt gyümölcsöt is.

  • A pite tetejét megkenheted egy kevés olvasztott vajjal és megszórhatod kristálycukorral a sütés előtt, hogy extra ropogós legyen.

Jó étvágyat!


Discover more from 1st-press

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Vélemény, hozzászólás?

Enable Notifications OK No thanks